Bemutatkozás
Biomassza
Kazánok
Kapcsolat
Honlaptérkép
A pellet

A fapellet - biopellet - természetes fűtőanyag, amelyet tiszta, száraz fűrészporból és faaprítékból nagy nyomás alatt - kémiai kötőanyagok hozzáadása nélkül - összepréseléssel állítanak elő. A gyártás során vegyi, szintetikus kötőanyag hozzáadását a szabvány szigorúan tiltja. Kötőanyagként a fában természetesen jelenlevő, a préseléskor kiváló lignin szolgál. A pellet 6-25 mm átmérőjű, maximum 45 mm hosszú henger alakú granulátum, mely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik.

A pellet speciális pelletkazánban történő égése során mindössze annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött, és ami a természetes korhadása során amúgy is felszabadulna, így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat. A fapellet elégetése folyamán a füstgázban lévő CO2 gáz mennyisége más energiahordozókkal - tüzelőolaj, földgáz és villamos energia - összehasonlítva lényegesen kisebb értéket ad. A piaci versenyképességét ez is elősegíti.
 
Megújuló energiaforrásként állandóan újratermelhető, így nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal. Nyugat-Európában az elmúlt években a pellet felhasználás ugrásszerű terjedése tapasztalható, egyre többen állítják át fűtési rendszereiket a gazdaságos, kényelmes, megújuló energiára.

A kereskedelmi forgalomban kapható pellet felhasználásával megtermelt hőenergia mintegy 20-25%-kal olcsóbb - a magyarországi árviszonyokat figyelembe véve -, mint a földgázból nyert energia.

A pellet minőségére vonatkozó adatok:

  • Átmérő ( mm ): 4-10
  • Hosszúság ( mm ): 45
  • Pellet elem sűrűsége ( kg/dm3 ): 1,1-1,4
  • Halomsűrűség ( kg/m3 ): 650
  • Nedvességtartalom ( % ): max 12
  • Salakanyag tartalom ( % ): max 0,5
  • Fűtőérték ( MJ/kg ): min 18
Összefoglalva a pellettel mint tüzelőanyaggal a fűtés gazdaságos, magas hatásfokú, kényelmes és környezetkímélő.

Pellet értékesítés a Graffito Kft. telephelyén.